06/2017
Zalecenia dietetyczne w kamicy nerkowej
Kamica szczawianowo-wapniowa
1. Zwiększenie płynów do 2 - 2,5 l dziennie w postaci wody niskomineralizowanej.
2. Ograniczyć spożywanie: mleka i jego przetworów, ziemniaki, marchew, buraki, pomidory, nasiona roślin strączkowych, cukier, śliwek, borówek, winogron, agrest, mięso, przetwory mięsne, ryby, jaja, świeża kapusta, sałata i inne liściaste warzywa, orzechy.
3. Nie należy spożywać: szpinak, szczaw, rabarbar, botwina, figi suszone, czekolada, kakao, mocna herbata, kawa, konserwy, produkty kiszone, ostre przyprawy, produkty w proszku
Kamica fosforanowo-wapniowa
1. Zwiększenie płynów do 2 - 2,5 l dziennie w postaci wody niskomineralizowanej.
2. Ograniczyć spożywanie: mleka i jego przetworów, owoce, ziemniaki, warzywa
3. Nie należy spożywać: wędliny, konserwy, sery topione żółte, nasiona roślin strączkowych, szpinak, szczaw, rabarbar, czekolada, kakao, mocna herbata, kawa, przyprawy zawierające glutaminian sodu, przetwory solone.
Kamica moczanowa
1. Zwiększenie płynów do 2 - 2,5 l dziennie w postaci wody niskomineralizowanej.
2. Ograniczyć spożywanie: produkty zbożowe, ryby, drób.
3. Nie należy spożywać: podrobów, baraniny, wieprzowiny, śledzi, sardynki, szproty, kawioru, czekolady, kakao, mocnej herbaty, kawy, orzechów, wywarów i sosów mięsnych i rybnych, rośliny strączkowe, grzyby.