Zalecenia dla pacjentów

ZALECENIA DLA PACJENTÓW

12

06/2017

Zalecenia dla pacjentów z chorobą nowotworową

1. Prewencja wtórna – prozdrowotny styl życia.
2. Prowadź uregulowany tryb życia poprzez regularne odżywianie.
3. Spożywaj 5 posiłków dziennie w tym 3 główne dostosowane pod względem ilościowym i jakościowym.
4. Przestrzegaj diety lekkostrawnej (gotuj w wodzie lub na parze, piecz bez tłuszczu w folii aluminiowej, dodawaj do potraw tłuszcz po przyrządzeniu).
5. Do najważniejszych składników odżywczych zalicza się:
 5.1 białka - jajo kurze, sery, ryby oraz mięso.
 5.2 tłuszcze – olej słonecznikowy, kukurydziany, arachidowy, rzepakowy, sojowy oraz oliwa z oliwek;
 5.3 Węglowodany - produkty zbożowe ciemne , nasiona roślin strączkowych oraz ziemniaki.
 5.4 Witaminy i składniki mineralne:

  • Witamina C - warzywa kapustne, pomidory, owoce jagodowe, chrzan, papryka, ziemniaki, jabłka, cytryna
  • witaminy E - olej słonecznikowy, kiełki i zarodki zbóż, owoców i warzyw oraz gruboziarniste produkty zbożowe.
  • Witamina A - mleko, jaja, śmietanę, wątrobę, tłuste ryby oraz sery.
  • Witamina K - szpinak, sałata, brukselka, groszek zielony.
  • Wapń - mleko, przetwory mleczne, jaja, sery, suche nasiona roślin strączkowych, kasze gruboziarniste
  • Magnez - warzywa liściaste, produkty zbożowe, mięso, kiełki zbóż, banany, czekolada, kakao.
  • Cynk – mięso, mleko i przetwory mleczne, jaja, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe z pełnego przemiału oraz warzywa i owoce
  • Żelazo– mięso, jaja, podroby, grube kasze, ryby, warzywa i owoce oraz nasiona roślin strączkowych.
  • Chrom – otręby, olej kukurydziany, ziarna zbóż, drożdże piwne oraz przyprawy np. Goździki

 5.5 Błonnik usprawnia prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

  • Błonnik rozpuszczalny - pełnoziarniste pieczywo, rośliny strączkowe oraz warzywa (brokuły, kalafior, ziemniaki, kukurydza i marchew) i owoce (jabłka i gruszki oraz owoce cytrusowe)
  • Błonnik nierozpuszczalny - pełnoziarniste pieczywo, orzechy, fasola, płatki zbożowe oraz pszenica.

6. Należy unikać:

  • smażenia, odsmażania i odgrzewania potraw,
  • spożywania tłuszczów zwierzęcych takich jak: smalec, słonina, boczek oraz nasyconych kwasów tłuszczowych
  • warzyw wzdymających (bób, groch, fasola, brokuły, kapusta), owoców zawierających pestki (truskawki, agrest, maliny, jagody, jeżyny, poziomki)
  • spożywania chipsów, prażonej kukurydzy, słodyczy
  • napojów gazowanych, szczególnie Coca-Cola.
  • używek (alkohol, papierosy)

7. Prowadź uregulowany tryb życia poprzez:

  • regularny sen (7–8 godz. na dobę),
  • wypoczynek
  • ruch poprzez spacery, wycieczki, uprawianie sportu, ale bez przeciążeń fizycznych
  • unikaj stresów.

Zalecenia i wsparcie emocjonalne:

1. Nawiąż kontakt z odpowiednią organizacją pacjentów w celu uzyskania dodatkowych informacji oraz wsparcia,

2. Skorzystaj z rozmowy z psychoterapeutą oraz z zespołem terapeutycznym.

3. Starannie przestrzegaj zaleceń lekarskich.

4. Regularne wykonuj badania kontrolne.

5. Przygotuj się do wizyty u lekarza, zapisz na kartce pytania, jakie chcesz zadać lekarzowi. Dzięki temu nie zapomnisz, o co chcesz zapytać.

6. Umów się na wizytę w jak najkrótszym terminie. Jeżeli to możliwe, zabierz z sobą bliską osobę - osoba towarzysząca zapewne zwróci uwagę na inne zagadnienia.

7. Jeśli lekarz używa słownictwa, którego nie rozumiesz, poproś o wyjaśnienie.

8. Jeśli  w  okresie  pomiędzy  badaniami  kontrolnymi  występują  objawy  bądź  niepokojący  Cię problem, zgłoś to niezwłocznie lekarzowi.

9. Niektórzy członkowie rodziny i przyjaciele służą swą uwagą, gdy trzeba wysłuchać, inni będą doradzać jeszcze inni szukać informacji. Niektórzy wolą pomagać w sposób praktyczny, zawożąc do szpitala i odwożąc, zajmując się dziećmi, gotowaniem, zakupami czy pracami domowymi. Nie odrzucaj żadnej formy pomocy.

10. Nie utrzymuj choroby w sekrecie, gdyż może prowadzić to do dodatkowych napięć w rodzinie

11. Podczas swej walki z nowotworem oczekuj zarówno wzlotów, jak i upadków.

12. Wiara duchowa i religijna może przynieść spokój i nadzieję.

Wróć